Reflectie over de research retreat in het Emmaus klooster voor de CHF-Beurs

Alina Jabbari

Eind november zag ik het bericht van de REGENN research retreat voorbij komen op de Facebook pagina van Mariecke van den Berg. Het sprak me direct aan: voor iemand die zelfstanding thuis werkt en soms behoefte heeft aan mensen om haar heen om mee samen te werken, dan wel te sparren, klonk dit perfect.

 

De week begon goed, het was een zonnige maandagochtend en ik reed mee met een van de dames die al lang bij dit netwerk betrokken is. Tijdens de eerste lunch leerde ik over de inspirerende achtergrond van dit netwerk: Dat dit netwerk zo’n 40 jaar geleden of langer is gestart zodat promovendi op het onderwerk van religie en gender, bij gebrek aan academische begeleiding, elkaar konden steunen in het proces. Het laat zien welk pad er is afgelegd om te komen waar we vandaag de dag zijn. Dat er ons een hele generatie van vrouwen is voorgegaan die een strijd hebben geleverd hetgeen ons vandaag de dag vele malen makkelijker heeft gemaakt, en ons instaat stelt om het vaandel over te nemen en de strijd voort te zetten.

 

Zelf heb ik veel gehad aan de mogelijkheid mijn onderzoek te kunnen delen tijdens de eerste avond. Dankzij de vragen en reacties van het publiek werd ik gedwongen om verder na te denken over mijn ideeën, voor wie en waarom ik mijn onderzoek doe, en wat ik er mee hoop te bereiken. Het enige nadeel is misschien wel dat ik het niet heb opgenomen: een denkproces dat hardop gebeurt in het bijzijn van een publiek registreer je zelf niet altijd even goed.

 

De week in zijn geheel heeft me veel persoonlijke inzichten bijgebracht. Onder andere hoe productief een retreat kan zijn (ik ben nog nooit zo productief geweest) en daarmee de waarde om geld te betalen voor enkele dagen van hyperfocus. Dit wil ik dus zeker vaker doen!

 

Ik heb er ook veel aan over gehouden qua netwerk: gisteren nog sprak ik af met Nina ter Laan in Utrecht en hebben we gedachtes uitgewisseld over ons huidige onderzoek en vervolgstappen die we willen nemen.

 

Al in al kijk ik terug op een ontzettend waardevolle, productieve en bijzondere week die ik zeker vaker zou willen bijwonen. Ik zou zelfs willen dat dit meerdere keren per jaar plaatsvond!